Většina už o něm jistě slyšela. Ten kdo ho ale nezná, po přečtení dalších řádků nejspíš vyzkouší a troufám si říci, že po prvním dokončeném projektu tomuto koníčku doslova propadne. Scrapbooking je totiž doslova pohlcující kreativní činnost, která nám dopřeje hodiny a hodiny potěšení a jako bonus nám pod rukama vznikne třeba jedinečné album plné osobitě poskládaných fotografií.

Název v překladu znamená „Kniha výstřižků“, složenina slova Scrap, znamenající ústřižek, výstřižek a Book, tedy kniha. Jde tedy především o výrobu velmi originálních a jedinečných alb plných fotografií obohacených třeba o různé ozdoby ústřižky či nápisy, ale také deníků, přání, pozvánek či jmenovek.

Scrapbooking není tak úplně novodobou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Svůj původ má v Anglii dokonce už v 15. Století. Jeho nová éra pak započala v USA v 80. letech 20. století, kde se stal velmi oblíbený.

Projekt life a Cardmaking

Velmi oblíbenou formou je tzv. Project life. Tedy deník poskládaný z vašich fotografií, hesel či nápisů, pozvánek i vstupenek, prostě všeho, co vás napadne a váže se ke konkrétním zážitkům, uspořádané hezky a kreativně na jedné stránce. Záleží jen na vás, zda si své životní události budete takto uchovávat denně nebo měsíčně či zachytíte jen to podstatné.

Důležitá je pouze vaše fantazie, která vše dotvoří a spojí v dokonalý celek.
Cardmaking je pro změnu výroba jednoduchých a osobitých přání, při které lze využíváte úplně stejné věci jako v předešlých případech. Rovněž se výborně doplňuje s technikami jako razítkování, decoupage, quilling či embossing.

Než se pustíte do prvního projektu, je dobré si opatřit pár nezbytností.

Kromě fotografií, pohledů či vstupenek budete potřebovat:

· papír – jednoduchý barevný, vzorovaný s motivem…
· kapsy a alba na vkládání fotografií a kartiček, prázdné kartičky či přání
· různé ozdoby a dekorace – papírové, plastové, kovové i dřevěné
· ostatní pomůcky – nůžky, lepidlo, samolepící čtverečky, ozdobné raznice, děrovací kleště, případně embossovací a vyřezávací strojek

A pokud už máte vše, co je třeba, pusťte se do práce, výsledek stojí za to.