V moderní společnosti máme každý právo vyjádřit svůj názor na cokoliv, a tak se často setkáváme s proti názorem. Některé si však odporují takovým způsobem, až to samotnou společnost rozdělí na několik táborů. Které jsou ty nejčastější?

Názory na mateřství, péči o dítě, a samoživitelky

Zatímco kdysi se mateřství tolik neřešilo, dnes je denním chlebem mnoha diskuzí. Jaké body mateřství jsou řešeny nejvíc?

společnost masek

  • Peníze. Zde se často střetávají dva tábory lidí. Jedni tvrdí, že žena by si neměla pořizovat dítě, pokud není zajištěná. Tudíž by si měla nejprve dokončit vzdělání, najít práci, našetřit, a až poté rodit. Zamezilo by se tak problémům mnoha rodin, které jsou na tom finančně hůř. Na druhé straně však stojí názor, že ženy si dnes pořizují děti pozdě, protože chtějí nejprve dělat kariéru a pak už jsou jako matky přestárlé, či nemohou otěhotnět. Z kombinace těchto dvou názorů pak vyplývá, že žena by si měla první dítě pořídit do 25 let, ale s tím, že už má dokončený magisterský titul, solidní zaměstnání, a našetřeno.
  • Samoživitelky. Dále se pak řeší špatná situace samoživitelek. Na jedné straně jsou lidé, kteří tvrdí, že si samoživitelky nemají stěžovat, a měly by si najít práci. Na druhé straně jsou však oponenti, kteří hlásí, že by se matka měla plně věnovat svému malému dítěti, a ne jej cpát do jeslí, či na hlídání. Tak si vyberte.

plyšoví medvídci

Solidarita

Lidé umí být solidární, alespoň potud, než se musí sami začít omezovat. Jaké problémy ohledně pomoci druhým nyní vyvolávají nejčastější hádky?

  • Pomoc Ukrajincům. Na jedné straně je tábor lidí, kterým se nelíbí, že lidé prchající před válkou dostávají dávky z našich daní. Tvrdí, že by měli jít pracovat. Když se o to však pokusí, ozve se opozice, které se nelíbí, že cizinci berou našim lidem práci. Ve výsledku tedy není jisté, zda by měli těžit z našeho systému sociálních dávek, nebo si u nás hledat práci, protože se vždy najde někdo, komu se to, či ono, nebude líbit. Nakonec je zde i třetí strana, která tvrdí, že tu vůbec nemají co dělat. Ale zkuste se na to podívat jinak. Představte si, že jste jedním z nich. Lidé, kteří přišlo o domov, a bojí se i o život, a životy svých dětí. Můžete buď přijmout pomocnou ruku, a utéci do jiné země, nebo sledovat, jak vaše děti umírají ve strachu a bolesti.
  • Bezdomovci. Lidé bez domova jsou trnem v oku mnohých. Na jedné straně se najdou ti, kdo tvrdí, že by si měli najít práci. Na druhé ti, kdo nechtějí zaměstnat někoho, kdo nemá ani základní sociální zázemí. Nemluvě o tom, že i pracující člověk může žít na ulici, jelikož mu nízký plat zkrátka nedovoluje nic lepšího.