Spodní díl mobilního domu je tvořen vyztuženým ocelovým roštem podvozku. Na rošt se ukotví rám mobilního domu, často se jedná o rámovou konstrukci. Rám může být vyroben z ocelových profilů nebo z dřevěných hranolů. Venkovní obvodové stěny jsou z eloxovaného hliníkového plechu. Prostor, který je mezi vnitřní a venkovní stěnou bývá vyplněn tepelnou izolací, nejčastěji se používá polyester nebo minerální vata o tloušťce 6 mm. Při výrobě se může i tepelně zaizolovat střecha. Střecha je nejčastěji vyráběná z hliníkového, ocelového či pozinkovaného plechu, někdy se používá i střešní krytina, která má být podobná tradičním střešním taškám.

velký pozemek

Nejenže lze mobilní dům připojit k inženýrským sítím, mobilní dům také umožňuje připojení k nezávislým zdrojům, jako je například elektrický agregát, studna, solárně termické kolektory anebo domovní ČOV. Pokud nelze pozemek připojit k veřejné kanalizaci, je potřeba vybudovat žumpu. Můžete si vybrat mobilní domy sezónní nebo celoroční, s výbornou tepelnou izolací. U sezónních mobilních domů, lze také dodatečně udělat tepelnou izolaci a to nejčastěji polystyrén a pak stěrkovou omítku nebo případně dřevěné či jiné obložení. Mobilní domy celoroční se může vybavit i dvojitými okny.

interiér mobilního domu

Kdy se vyplatí pořídit mobilní dům?

Pokud budete chtít své krátkodobé bydliště přemisťovat z místa na místo, je lepší si pořídit karavan. V opačném případě, jestli chcete bydlet celoročně, je zaručeně lepším řešením si pořídit mobilní dům, ten totiž nabízí větší obytný prostor a lepší komfort. Velký pozor si dejte na to, že se v praxi často liší výklady mobilních domů, jedná se o to, zda to jsou jen mobilní vozidla nebo už se jedná o domy, proto je lepší si zajít na příslušný stavební úřad a raději si vše pořádně ověřit, jak zde berou mobilní domy. Výhodou je u mobilního domu, že si ho můžete umístit na vhodných pontonech na vodní hladinu.