Už po krátké době, kdy hospodaříte ve své vlastní kuchyni, kterou jste si udělali podle vlastních představ, zjistíte, že potřebujete kromě kuchyňského prkýnka i kuchyňský vál.

Vybírejte pečlivě. Není vál jako vál, platí určitě stále. V sortimentu kuchyňského vybavení představuje nejpoužívanější model kuchyňského válu stále ten, který si vybavíme z dětství, když babička připravovala těsto na nějakou dobrotu.

kvál

Dřevěný kuchyňský vál a k němu dřevěný váleček, jsou prostě léty osvědčenou klasikou, která má i přes příchod moderních materiálů, stále své příznivce, kteří na poctivě vyrobený dřevěný výrobek nedají dopustit. Dřevěný vál je navíc univerzální a hodí se do každé kuchyně. Někteří výrobci navíc nabízí i různé rozměry, takže si můžete vybrat přesně to, co potřebujete.

Kuchyňský vám má mnoho využití. Měl by být stabilní, pevný, odolný. Dřevěné vály se vyrábí buď z jednoho druhu dřeva, nebo z kombinace dvou druhů, například deska z topolového dřeva a boční lišty z buku. Topol je lehký a odolný. To je určitě výhodou, protože musí vydržet i naklepávání masa na řízky.

kvál1

Tato česká klasika má kromě výhod i pár záporů. Dřevo je nasákavý materiál, snadno tedy dojde na dřevěné ploše k barevným skvrnám, které vydrží léta. Dřevo není ani dost dobře možné dokonale vyčistit a i vál, stejně jako kuchyňské prkénko ze dřeva nebo vařečky, může být doslova semeništěm bakterií v kuchyni.

O poznání lépe je na tom novější model kuchyňského válu a to plastový. Ten se daleko lépe čistí, ale i on, pokud na něm budete krájet a vzniknou rýhy nemusí být úplně hygienický. Je o poznání lehčí než dřevěný vál, takže se s ním lépe manipuluje. Nepůsobí ale moc dobře esteticky, určitě nezapadne do rustikální kuchyně a je méně stabilní, než dřevěný vál.

Praktickým řešením je silikonová pracovní podložka, která může ve většině případů vál nahradit. Snadno se čistí a při skladování zabere mnohem méně místa než vál. Dobře se na ní pracuje s těstem, ale rozhodně je třeba se vyhnout krájení ostrým nožem.