Vzali byste mizerně placenou práci, která by nedokázala vzhledem k nízké mzdě pokrýt vaše výdaje a v níž byste se dřeli, abyste nakonec neměli třeba ani na kus toho žvance? Jsem přesvědčen, že nejspíše ne. A pokud už byste na podobně nevýhodnou práci kývli, zřejmě byste tak učinili až ve chvíli, kdy by se skutečně žádná jiná nenabízela a vy byste tak museli brát i takovou z nouze ctnost.

Ale bavme se nyní jenom o situaci, kdy nejste podobně přitlačeni ke zdi, kdy si máte z čeho vybírat. Pak pochopitelně budete rozhodovat o tom, zda určité zaměstnání přijmete, i podle toho, zda bude stát vaše výplata za to.

mix bankovek

Jenže to bývá pro nezkušené lidi docela složité. Když se totiž budete o určité zaměstnání zajímat, dostanete i nabídku jisté hrubé mzdy. A i kdyby se vám tato docela líbila, nemůžete na ni ve vlastním zájmu hned kývnout. A sice proto, že onu hrubou mzdu nikdy nedostanete na ruku. Ta je totiž jenom vyčíslením toho, kolik budete svého zaměstnavatele stát. A dostanete z ní jenom část, jenom to, co zbude po odečtení daně z příjmu a sociálního a zdravotního pojištění a případných jiných srážek.

Pokud tedy chcete jistotu, že se vám za určitou mzdu vyplatí pracovat, musíte si umět vypočítat z hrubé mzdy čistou. Anebo znát pravý opak, tedy vědět, jak zvládnout výpočet hrubé mzdy z čisté https://www.kalkulackacistemzdy.cz/vypocet-hrube-mzdy-kalkulackaoiukzjhgv, abyste si stanovili, kolik peněz chcete dostat, a podle toho vypočítali, jakou hrubou mzdu očekáváte.

jedna mince

A jak to spočítat? Pochopitelně si můžete tuto problematiku nastudovat a pak to zvládnete i sami. Ale přece jenom je jednodušší využít speciální kalkulačku, která se dá najít na internetu. U té totiž stačí zadat pár údajů a hned je všechno jasné. A nehrozí, že v příštím výplatním termínu spláčete nad výdělkem. A to třeba i doslova.